H BALABALA BAMBALUNA, ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ, ΠΑΙΖΕΙ ΦΛΟΓΕΡΑ!

H BALABALA BAMBALUNA, ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ, ΠΑΙΖΕΙ ΦΛΟΓΕΡΑ!
ΣΚΟΥΦΑΚΙ ΠΛΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΕΝΝΗ, ΓΑΝΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑΚΙΑ ΕΞΩ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΖΕΣΤΟ ΑΧΝΙΣΤΟ ΚΑΦΕ! ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

ΤΙ ΚΡΑΤΗΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΡΙΑΣ ΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ".

"THREE RISSANI WOMEN" ΤΟΥ IRVING PENN, 1971.


12 δεκεμβριου 2007, θα ξημερωσει τεταρτουλα.
----------------------------------------------------------

απο συνεντευξη της ποιητριας κικης δημουλα στην εφημεριδα "ελευθεροτυπια" και την βασιλικη καλαμαρα, που δημοσιευθηκε στις 17 νοεμβριου, με αφορμη την εκδοση της νεας, 13ης ποιητικης συλλογης της "μεταφερθηκαμε παραπλευρως", απο τις εκδοσεις "ικαρος":

"και μοιαζει λιγο σαν πεπρωμενο οτι ολη μου η ζωη χτιστηκε στην Kυψελη. εκει το πατρικο μου σπιτι. τρια βηματα πιο κατω το συντροφικο -ετη πενηντα- και μονο τρια βηματα πλαινα ετουτο" αναφερεται στο νεο της σπιτι στο οποιο μεταφερθηκε, εξ'ου και ο τιτλος "μεταφερθηκαμε παραπλευρως", μα "καλα θερμασμενο απο το οτι εζησαν εκει απογονοι μου" και συνεχιζει: "ευρυχωρο σπιτι κι ομως πατεις με πατως σε, καθως κουβαλησα εδω μεσα οσα με προετοιμασαν, με τρομαξαν, με καθησυχασαν, με εδεσαν με οσα χαθηκαν".

"το πενθος δεν υποχωρει. ακριβως επειδη η απωλεια ειναι μεγαλη , σιγα σιγα το πενθος τα καταφερνει να μοιαζει με υπαρξη. και δεν εννοω αυτα τα φαντασματα που γεννα η μνημη. οχι. ειναι κατι σαν μεθοδικη προσπαθεια, απο τη μερια του νεκρου πια, να ζησει κι αλλο. για τον ιδιο τον εαυτο του"!
-ωραιο αυτο το τελευταιο "..προσπαθεια απο τη μερια του νεκρου να ζησει κι αλλο"!

"αρκετα μας βασανισε το σπανιο και δυσευρετο. δεν καταλαβα ακομα αληθεια γιατι ειναι εκπτωτος απο τις μεγαλες αξιες αυτος που στεκει, με δεος συχνα, μπροστα σε ο,τι καθημερινο συμβαινει." για μενα μιλαει! "φυσικα και υπαρχουν εξαιρετικα πραγματα στον κοσμο. αλλα και αυτα, σε καποιο κλαδι της χειμαρρωδους καθημερινοτητας σκαλωνουν και σωζονται. οφειλονται λοιπον να την υμνουν".
-εννοειται οτι συμφωνω απολυτα.

"πολυ φυσικο να συνομιλω με τον Καβαφη αφου "ετσι που τη ζωη σου ρημαξες εδω/στην κωχη τουτη την μικρη/σ'ολην την γη την χαλασες.""!
-ανατριχιαστικη κουβεντα, κι ασηκωτη βαρια.

απο την ερωτηση "εαν υιοθετησουμε την κυριαρχη αποψη των κριτικων οτι η ποιηση σας ειναι κρυπτικη, ποια ειναι τα στοιχεια εκεινα που την καθιστουν, εδω και χρονια, δημοφιλη?"
-κρατω τη εκφραση "κρυπτικη ποιηση", οχι δεν εχω ξανακουσει αυτον τον ορο... κρυπτικη ποιηση.

και απο την απαντηση "...παντως ευχαριστω την υποστηρικτικη αγαπη τους, απ' οποια ερμηνεια κι αν προερχεται".
-... υποστηρικτικη αγαπη.

ερωτηση: "γιατι αν μας αρεσει καποιος ή καποια λεμε οτι "ειναι ποιημα"?" και κεινη απαντα: "ευφυης ερωτηση. σχεδον ερμηνευει πως μας κατακλυζει χωρις ιδιαιτερο προσδιορισμο, χωρις αναλυσεις, η επιβλητικη μαγεια της ποιησης".

ερωτηση: "θελατε κατι να σας δοθει και σας το στερησαν?" και η κυρια δημουλα απαντα: "ποιημα ειναι αυτη η τελευταια ερωτηση σας. ας μην το οικειοποιηθω απαντωντας".

μιλωντας δε, για την εμπειρια της στην Ακαδημια αθηνων: "εχω ξαναπει και πιστευω αναποδα οτι οποιος παινευει το σπιτι του πεφτει και τον πλακωνει και οχι οποιος δεν το παινευει. εμμεσα και ευλαβως το πραττω, πιστευοντας οτι καπου στραβοπατησε η τυχη -δεν ειδε οτι ειμαι λακκουβα- στραμπουληξε τα κριτηρια της και με εκσφενδονισε στον χωρο της Ακαδημιας. δεν εχω ακομα ξετρομαξει απο το ποσο ανεφοδιαστη προσερχομαι καθε φορα σ' αυτη την ανωτατη, ζωντανη, στερεη και οχι χύδην παντως, διατυμπανιζομενη πνευματικοτητα που παλλεται εκει μεσα".

"σοφος δεν σημαινει αλανθαστος. ουτε κι ο θεος ειναι αλανθαστος αλλα ας σκεφτουμε τι καλλιεργει, τι εμπνεει, τι συμβολιζει, τι διαφυλασσει. ειμαι σιγουρη οτι στο βαθος τον εμπιστευονται ακομα και οι απιστοι και πολυ θα ηθελαν ισως καποτε να τεθουν εκ δεξιων του".

"ουτως ή αλλως μια αποπειρα αυτοκτονιας νομιζω πως ειναι το καθε ποιημα που γραφεται, μιαν εκθεση της εσωτερικοτητας στην επιβλαβεστατη ακτινοβολια της εξομολογησεως".
-εχω μιαν αμφιβολια αν τελικα ειναι επιβλαβεστατη, ή μονο τετοια, μιαν εξομολογηση.

"ετυχε να συναντησω παιδια τοσο τρομοκρατημενα στο ενδεχομενο να κληρωθει δικο μου ποιημα στις εξετασεις του σχετικου μαθηματος, που ειπα τι δωρον αδωρον ειναι αυτο, ενω δηλ. συμβαινει το αριστον εκ μερους των σχολειων, να φερνουν το παιδι σε επαφη με το λογο, αυτο να γινεται ο μπαμπουλας μιας πιθανης αποτυχιας στις πανελληνιες. τη φόρα αυτης της ρομαντικης προστατευτικοτητας μου προς τα παιδια την εκοψαν σοφοτεροι εμου απαντωντας πως ο,τι δεν εξεταζεται δεν διδασκεται, δεν μαθαινεται".
-εχω μιαν αμφιβολια αν αυτο ισχυει παντα. μου αρεσουν οι εξετασεις και πιστευω σε αυτες.

balabala bambaluna.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Oxi μονο super το template
αλλα SUPER-DUPER
barbi-bambala

ILIAS είπε...

Αγαπητή μου balabalabambaluna pink of course :)
Κατ'αρχάς ελπίζω να βρήκες άκρη με το pc σου και όλα να είναι εντάξει.
Όσον αφορά την Κική Δημουλα και την ποιητική συλλογή "μεταφερθήκαμε παραπλεύρως", έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1. Πολύ φιλοσοφημένο άτομο

2. Απολύτως κατανοητά τα όσα γράφει (άκου εκεί κρυπτική lol) τί χαζή λεξοπλασία, ήμαρτον. Πές βρε δημοσιογράφε οτι είσαι λίγο gaou, αυτό το αποδέχομαι.

3. Πολύ εύστοχα τα σχόλιά σου

Αυτά τα ολίγα, πολλά φιλιά

balabala bambaluna ( pink, of course ) είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, EKTORA ΚΑΙ DEE! DEE ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΕ ΞΑΝΑΕΠΙΣΚΕΦΘΩ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΩ ΕΙΤΕ ΜΟΥ ΑΦΗΝΕς ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΤΕ ΟΧΙ. ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΠΛΟΓΚ-Ο-ΒΟΛΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, ΑΠΛΑ ΣΥΝΕΒΗ. ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΝΙΩΘΩ ΓΕΜΑΤΟ. ΕΚΤΟΡΑ, ΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣ. ΩΡΑΙΟ ΠΡΑΜΑ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΠΟΙΗΤΕς, Ε? BALABALA BAMBALUNA

Sisyfina είπε...

Μα να δίνουν συνεντεύξεις οι ποιητές; ήμαρτον!

balabala bambaluna ( pink, of course ) είπε...

για mambo-tango!
μπουμπού! μπουμπού!
γκρινιαζεις πολυ ή μου φαινεται?!!!
κατσε να σε επισκεφθω. να μαθω τα νεα σου.
φιλι στοργικο στο κεφαλακι,
balabala bambaluna