H BALABALA BAMBALUNA, ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ, ΠΑΙΖΕΙ ΦΛΟΓΕΡΑ!

H BALABALA BAMBALUNA, ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ, ΠΑΙΖΕΙ ΦΛΟΓΕΡΑ!
ΣΚΟΥΦΑΚΙ ΠΛΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΕΝΝΗ, ΓΑΝΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑΚΙΑ ΕΞΩ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΖΕΣΤΟ ΑΧΝΙΣΤΟ ΚΑΦΕ! ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Η MO-NA-ΔI-KH & ΠΕΡΙΦΗΜΗ & ΑΡΙΣΤΗ ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ MUHAMMAD ALI ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΚΑΙ ΚΕΙΝΟΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ!




O MUHAMMAD ALI ΠΟΖΑΡΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ESQUIRE ΣΑΝ ΤΟΝ SAINT-SEBASTIAN.


ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2008, ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΟΛΟΥΛΗ ΩΣ BACKGROUND ΣΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο ΜΟΜΑ (MUSEUM OF MODERN ART) της Νέας Υόρκης εκθέτει ο ελληνοαμερικανός γκουρού της διαφήμισης GEORGE LOIS που στη τόσο ενδιαφέρουσα, επαναστατική, δημιουργική και ταραγμένη περίοδο του 1962 με 1972 δημιούργησε μερικά εξώφυλλα για το περιοδικό ESQUIRE που έγραψαν Ιστορία!
Θρυλικό θεωρείται και το εξώφυλλο του ΕSQUIRE που έκανε ο LOIS με τον ΜUHAMMAD ALI να φωτογραφίζεται σαν τον SAINT-SEBASTIAN!

Γι αυτή τη περίφημη φωτογραφία ο Lois λέει στον Γιάννη Τριανταφύλλου της Σαββατιάτικης Ελευθεροτυπίας, της 1ης Νοεμβρίου, τα εξής:
"Hταν μία περίεργη γεμάτη ένταση εποχή. Υπήρχε ο Malcolm X που μιλούσε για τους λευκούς διαβόλους αλλά και η ιδέα της μη βίας του Μartin Luther King, Jn. ήταν πολύ δυνατή γιατί άγγιζε τους λευκούς που σκέφτονταν ότι η μετάβαση στη νέα εποχή ίσως να μην περνούσε μέσα από μία αιματηρή επανάσταση. Και ενδιάμεσα στον Μalcolm και τον Κing είχες κάποιον σαν τον Αli.
Πριν από λίγα χρόνια, το 1955, είχε δολοφονηθεί ένα μαύρο αγόρι στο Μississippi, ο Εmmett Till. Του είχαν πολτοποιήσει το πρόσωπο επειδή υποτίθεται ότι κοίταξε μία λευκή γυναίκα. Και όλοι οι μαύροι είχαν τότε τραυματιστεί από αυτό. Ο Αli δεν κοίταζε λευκή γυναίκα στα μάτια. Και μετά άλλαξε τη θρησκεία του και το όνομα του και έγινε μουσουλμάνος. Και όλοι πλέον στην Αμερική τον μισούσαν, λευκοί, χριστιανοί, οι πάντες, το 90% της χώρας! Μετά, όταν κλήθηκε να πάει στον πόλεμο αρνήθηκε και είπε το περίφημο: "Κανένας Βιετναμέζος δεν με αποκάλεσε ποτέ νέγρο".
Οταν βγήκε αυτό το εξώφυλλο, η Αμερική έπεσε στα γόνατα. Το χτύπημα ήταν πολύ ισχυρό. Ηταν ένα μαύρο παιδί με μεγάλο στόμα που άλλαξε τη θρησκεία του και μετά είπε ότι δεν πάει να πολεμήσει για την Αμερική. Και αυτό που έκανε το εξώφυλλο ήταν να προβάλει ένα δυνατό σύμβολο, έναν συνδυασμό ράτσας, πολέμου και θρησκείας.
Το εξώφυλλο του Αli είναι κάπως σαν τη Μona Lisa. Είναι αυτό που τραβάει τη μεγαλύτερη προσοχή από τους νέους ανθρώπους που επισκέπτονται τώρα την έκθεση".

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 σχόλια:

Αρης Δαβαράκης είπε...

Τι ωραίο τραγούδι αυτό που ακούγεται πρώτο!

balabala bambaluna ( pink, of course ) είπε...

ΝΑΙ, ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΥΤΟ, ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΩΝ TUXEDO MOON, ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ...ΚΑΙ..ΚΑΙ...ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ!! ΕΥΤΥΧΩΣ, ΒΡΙΣΚΩ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ!
'SHUT UP, BABY!"
Β.Β.